Tipovi sistema grijanja, njihove prednosti i mane.
Današnji tempo života pojedincu je zadao mnoga ograničenja i prepreke s kojima se bori svaki dan kako bi našao malo vremena “za sebe”. Obitelj, prijatelji, sport, kazalište, kino i šetnja u prirodi postali su, nažalost, luksuz. Svakodnevne obveze, a naročito one koje to ne bi trebale biti, uz kaotično radno vrijeme, zauzimaju ogroman dio našeg dana koji je dragocjen te ih je stoga potrebno maksimalno smanjiti i koristiti svaki trenutak života. U današnje vrijeme velikih troškova, malih primanja i nedostatka slobodnog vremena, ljudi često žrtvuju novac kako bi sačuvali slobodno vrijeme i obrnuto. Većim dijelom godine svakom je kućanstvu grijanje nužno, bilo da se radi o neophodnom grijanju zimi koje većinu asocira na izvanredni trošak, bilo da se radi o laganom dogrijavanju prostora u proljetnim i jesenskim danima.

Različiti tipovi goriva imaju i različite prednosti i mane koje ih prate te čine više ili manje prihvatljivima.

Grijanje na goriva kao što su plin ili loživo ulje okarakterizirano je kao grijanje koje definitivno štedi vrijeme i skladišni prostor. Negativni aspekti su veliki financijski troškovi kao i ekološki faktor kojem bi se u budućnosti trebalo posvetiti više pažnje, s obzirom na očuvanje prirodne baštine za daljnje naraštaje. Ušteda vremena ostvaruje se namještanjem termostatskog regulatora u željeni režim rada. S obzirom na financijsku opterećenost i nestabilnost troškova koji ovise o globalnim velesilama i fiktivnim gospodarskim usponima i padovima, većina populacije opredjeljuje se za grijanje na kruta goriva koja ih okružuju u njihovim sredinama što ih čini dostupnijom i sigurnijom opcijom. Glavni predstavnik takvih goriva je DRVO!

Drvo kao gorivo omogućuje nam jeftinije režijske troškove, ali i prekrasan ugođaj prizora kamina ili peći smještenih u prostorijama u kojima najviše vremena provodimo. Miris drva i ugođaj plamena nezamjenjivi su aduti za odabir ovakvih sustava grijanja. Nedostaci koje posjeduju ovakvi sustavi su učestala briga o doziranju goriva i skladištenje drva za ogrjev za koje je često potreban veliki skladišni prostor odgovarajuće vlažnosti i prozračnosti dok manipulacija i doziranje drva za ogrjev iziskuju dodatno utrošeno vrijeme.