Povijesna komercijalna mjera za ogrjevno drvo je prostorni metar, a sačinjavaju ga cjepanice dužine jednog metra i prosječnog promjera 8-15 cm. Tradicionalna tržišna distribucija je podrazumijevala prijevoz složaja cjepanica dužine 1 m i visine 1,10 m, a u novije vrijeme se pojavljuje konfekcionirano drvo na paletama dužine 25, 33 cm većinom za loženje kamina i manjih peći, dok se dužine 50 cm koriste za loženje sustava centralnog grijanja obiteljskog tipa. Najboljom sirovinom za ogrjevno drvo smatra se grab, potom bukva i druge vrste tvrdog drva. Sušenje se odvija na zraku od svježeg stanja do vlažnosti cca 20% koja je optimalna za loženje. U mnogim zemljama i dalje je glavno drvno gorivo za krajnje korisnike. Drvo je organski materijal koji se dobiva od drvenastih biljaka, uglavnom od debla stabala, iako se za neke primjene koriste i grane. Ono je tvrd i vlaknast materijal koji je prirodni spoj celuloznih vlakana (koja su čvrsta i kruta) spojenih ligninom (rastezljivim polimerom)

Energetska vrijednost drveta
Iako je poznato da su neke vrste drveta „kaloričnije“ nego druge, zapravo je prava istina da energetska vrijednost drva najviše ovisi o količini, odnosno udjelu vode, a manje i o vrsti drveta . Naravno, veliki utjecaj imaju smola i lignit, te drvo s više navedenog u sebi ima i veću ogrjevnu moć, što znači da četinjače imaju višu ogrjevnu vrijednost po kilogramu od bjelogorice. Kako bjelogorično drvo ima veću gustoću, njegova ogrjevna vrijednost po prostornom metru je veća, te tako 1 prostorni metar bukve ima za oko 40% veću ogrjevnu vrijednost od prostornog metra smreke. Razlog ovome leži u tome što četinjače sadrže više zraka u svojim stanicama, što ne doprinosi težini ali povećava obujam. Također, loženje s crnogoričnim drvetom može biti prilično nezahvalno, jer smola stvara gusti dim, pa ložište i dimnjak treba češće čistiti.

Drvo koje se koristi za ogrjev u obiteljskim kućama ne bi smjelo imati udio vode veći od 25%. Svako drvo s većim postotkom vlage dovodi do pada temperature ispod optimalne, što uzrokuje povećanu količinu dima te je moguće i oštećenje samog dimnjaka. Također, korištenjem prevlažnog drveta opada i njegova ogrjevna vrijednost, a samim time i proizvedena toplina, budući da se dio energije sadržane u drvetu troši na isparavanje vode (0,68 kWh/kg vode).

Cjepanice – kvaliteta i savjeti pri kupovini
U nas su cjepanice još uvijek najpopularniji i najtradicionalniji oblik ogrjevnog drveta kojeg susrećemo. Zadnjih godina uočen je porast potražnje za kalijevim pećima na drva, a samim time i potražnje za ogrjevnim drvetom-cjepanicama. Za grijanje se u nas najčešće koristi drvo bukve, graba, javora, hrasta, jasena i breze. Poznato je da bukovo drvo proizvodi jaki žar, te zbog toga ujednačeno i dugotrajno emitira toplinu, te uz atraktivni plamen gori gotovo bez iskri, što je pogodno za sve vrste kalijevih peći a posebno one sa staklenim otvorom. Cjepanice se obično kupuju po prostornom metru, te treba znati da cjepanice najčešće ne leže u potpunom dosjedu (jedna do druge) što zapravo znači da kupujete 70% drveta i 30% zraka. Količina drveta u prostornom metru ovisi i o obliku drveta te o kakvoći uklanjanja grana. Također, postoji i mogućnost kupovanja po težini, ali tu treba voditi računa o vlažnosti drveta. Izuzetno je važno kupovati suho drvo, jer sa svježim i mokrim drvetom kupujete i vodu sadržanu u drvetu, a i ogrjeva vrijednost je niža nego kod suhog drveta.

Skladištenje i korištenje drveta
Kao što je već i gore navedeno, postotak vlage u drvetu igra izuzetno veliku ulogu na ogrjevnu vrijednost drveta. Svježe pripremljena drva sadrže čak i do 50% vode u svojoj težini pa je sukladno tome i njihova ogrjevna vrijednost vrlo mala. Smatra se da ogrjevno drvo postiže potrebnu suhoću, ovisno o vrsti drveta, tek nakon jedne do dvije godine skladištenja. Procjenjuje se da je iz cjepanice prosječne veličine s početnim sadržajem vlage od otprilike 50% potrebno prije upotrebe izvući 475 ml vode, odnosno, gotovo pola litre. Kako je drvo prirodni materijal, podložno je prirodnom procesu raspadanju, stoga je potrebno u što kraćem roku postići optimalni udio vode u iznosu od 20%. Može se računati da drvo, suho i uskladišteno, zbog prethodno navedenog procesa godišnje može izgubiti čak i do 3% ogrjevne vrijednosti. Prilikom loženja nikako se ne savjetuje koristiti trulo, onečišćeno ili drvo tretirano kemikalijama, budući da bi isto brzo zagušilo vatru, stvorilo naslage čađe u dimnjaku i samom sustavu grijanja, te u slučaju korištenja tretiranog drveta, može doći i do proizvodnje toksičnih i kancerogenih spojeva i emisija pri izgaranju.

Smatra se da ogrjevno drvo postiže potrebnu suhoću, ovisno o vrsti drveta, tek nakon jedne do dvije godine skladištenja.

Drvo koje se koristi za ogrjev u obiteljskim kućama ne bi smjelo imati udio vode veći od 25%.

Neki od savjeta za pravilno skladištenje cjepanica…

Cijepati drvo na što manje cjepanice jer se time povećava površina u dodiru s okolišnim zrakom pa se time pospješuje i ubrzava postupak sušenja,

Drvo po mogućnosti uskladištiti na sunčanim mjestima izloženim vjetru i obavezno na suhoj podlozi,

Osigurati zračnost između drveta i tla od najmanje 20cm kako bi se spriječilo prelazak vlage iz tla,

Nikako ne skladištiti svježe cjepanice u zatvorenim, a posebice ne u vlažnim prostorijama (npr. podrumu), te ih ne umatati materijalima koji bi usporili ili prekinuli proces sušenja,

Nakon ljetnog perioda sušenja drvo je poželjno zaštiti od oborina.

Drvo kao ogrjev budućnosti

Mnoge obitelji kod grijanja razmišljaju o alternativama s obzirom na to da ovisnost o plinu i ulju u budućnosti može samo utjecati na porast njihove cijene. Drvo kao regenerativna sirovina za ogrjev nameće se samo po sebi s obzirom na to da se uz pomoć drva grije na ekološki i komforan način.

Prošla hladna zima uzrokovala je sve veću potražnju za drvom s obzirom na to da su mnoge obitelji ugradnjom kamina u dnevne boravke željele uštedjeti na troškovima plina i loživog ulja. U doba kada količina ugrađenih kamina i kaljevih peći sve više raste, raste i značenje te vrijednost drveta kao ogrjevne sirovine.
Za peći u sobama ono je neupitno najomiljenija sirovina. U prošlosti je drvo bilo odgovorno za isijavanje ugodne topline, a danas sve više ponovo dobiva na značenju kada se radi o
grijanju stambenih prostorija.
Onaj tko iz kamina i kaljevih peći želi dobiti ugodan izvor topline, u svakom slučaju treba investirati u provjeren proizvod, jer se razlika između kamina iz dućana i onog provjerenog proizvođača obično vidi tek kod prve primjene. Dobri kamini i peći na raspolaganju imaju vrlo efikasan dotok zraka koji osigurava izgaranje slabe emisije uz vrlo male količine upotrebljenog drveta.
Od nedavno mogu se nabaviti elektroničko upravljanje izgaranjem za kamine i peći koje podiže komfor i osigurava optimalno izgaranje (čime se smanjuje stupanj emisije) što dovodi do povećanja pogonske i uporabne sigurnosti jer se opasne situacije zbog na primjer povratnog strujanja odvodnih plinova unutar prostorije na vrijeme detektira i preusmjerava.Prije odluke o kupnji treba se posavjetovati s dimnjačarom o uvjetima priključivanja peći.

Cjevanice za kamine i kaljeve peći
Uz drvo se itekako mogu smanjiti troškovi grijanja osobito ako čovjek posjeduje vlastitu šumu ili prijatelje koji mu nakon sječe besplatno poklone višak.
To je posebno istaknuto ako je peć preko ugrađenog toplinskog izmjenjivača na vodu priključena na sustav centralnog grijanja jer tada u prijelaznim godišnjim dobima može zagrijavati cijelo kućanstvo. Takvi uređaji koji se priključuju na sustav centralnog grijanja u posljednje vrijeme se sve više prodaju.
Najbolje vrste drveta za ogrjev su bukva i hrast. Najljepši plamen dati će jasen, dok se breza odlikuju jako ugodnim mirisom. Kao manje vrijedna vrsta drveta spominje se topola. Onaj tko nabavlja drvo za svoju peć u dućanu, nema mogućnosti odabira prema vrsti. Ostaje nada da se na temelju relativno visoke cijene ipak radi o visokovrijednim i za loženje spremnim ogrjevnim cjevanicama.
U pravilu se paliti smije samo dobro osušeno drvo s postotkom vlage od maksimalno 20 %, a njezin udio lagano se može izmjeriti uz pomoć jeftinog uređaja dostupnog u svakom većem trgovačkom centru. Uobičajeno je pravilo da se posječeno drvo treba sušiti 2 godina na prozračnom i od kiše zaštićenom mjestu. Vlažno drvo ne raspolaže samo znatno manjom ogrjevnom moći, već sagorijeva uz jako stvaranje čađe koje se taloži s unutrašnje strane dimnjaka i može dovesti do njegovog opasnog zapaljenja.

Briketi: ugodno i sigurno
Drveni briketi postaju sve popularniji kao i peći koje ih koriste za svoj pogon. Oni se rade tako da se drvena piljevina pređa pod pritiskom te se uz pomoć potisnog crijeva ili usisnog sustava dovode iz spremnika u peć. U zemljama Europe briketi se obično isporučuju kamionima tj. cisternama. Količina pepela je zahvaljujući optimalnom sagorijevanju minimalna i iz mnogih peći se automatski uklanja.

Eko bilanca kod grijanja drvenim briketima vrlo je povoljna s obzirom na to da se tijekom sagorijevanja u atmosferu ispušta samo ona količina CO2 plina koju je živo drvo tijekom svog života iskoristilo za svoj rast. S obzirom na to da proces proizvodnje također troši određenu energiju, briketi ipak nisu u potpunosti CO2 neutralni.
Velik nedostatak do sada je predstavljao nabavni trošak koji je unatoč padu cijena i poticajnim sredstvima naveliko premašivao onaj od plinskog grijanja; ipak za razliku od rasta cijena plina i loživog ulja tijekom zadnjih godina, on je ostao isti.
U novije vrijeme razvile su se peći na brikete s priključkom na sustav centralnog grijanja koje krasi vidljivi plamen i lijep dizajn kao komforna alternativa kaminskim pećima. Takve peći mogu biti prava prostorna skulptura unutar dnevnog boravka, a prednost im je izostanak drvenih cjepanica.

Rasplinjač na drva – stara tehnika nanovo otkrivena
Na tržištu još uvijek predstavljaju pravu egzotiku – kotlovi s rasplinjačem na drva iako je princip funkcioniranja poznat desetljećima. Kao sirovina ovdje se koriste ugljikovodici nastali kao posljedica tinjanja drveta.
Rasplinjači na drvo koristili su se vrlo učestalo nakon 2. svjetskog rata, a tehnika je itekako s vremenom poboljšana za korištenje i dovedena do savršenstva. Prije je proces paljenja bio prilično dugačak, a na temelju dugogodišnjeg iskustva i uporabe, današnji proces pod upravljanjem je mikroprocesora i u potpunosti automatiziran. Posebno sofisticirane peći koriste lambda sondu unutar ispušne cijevi poput automobila. Tako se elektronski upravlja procesom izgaranja i omogućava vrlo efikasan rad.
Kotlovi s rasplinjačem na drvo pune se ostacima drveta ili rezanim drvetom. S obzirom na to da punjenje uobičajeno ide ručno, u kombinaciji s uljnim rasplinjačem mogu raditi i kao konvencionalni grijaći kotlovi. Prebacivanje slijedi automatski. Tako moguće je grijanje kuće i kada se potroši drveni ogrjev ili kada ukućani duže vrijeme izbivaju od doma.
U međuvremenu su osmišljeni prvi kamini koji koriste kombinaciju drveta i plina. S dvije komore za izgaranje plamen ovdje stvara neobičnu sliku.

Peć na drvene brikete
Ova peć neovisna je na promjene cijena loživog ulja i plina. Briketi se uglavnom isporučuju cisternama, a u međuvremenu je na tržištu osvanuo i prvi kondenzacijski kotao za drvene brikete.
Prednosti:
Ekološki, CO2 neutralan s regenerativnim izvorom energije od drvenih otpadaka. Cjenovno stabilan zbog neovisnosti o promjenama na tržištu loživog ulja i plina.
Nedostaci:
Unatoč državnim poticajnim sredstvima u nekim zemljama, nabavni troškovi znatno premašuju one uljnih i plinskih kotlova

Peći na cjevanice
Lože se drvenim otpacima ili cjepanicama i pune se uglavnom ručno. Postoje i peći koje se mogu kombinirati s loživim uljem, a prebacivanje ide automatski. Tako je osigurano grijanje i onda kada vlasnici izbivaju duže vrijeme iz kuće.
Prednosti:
Ekološki i CO2 neutralne peći, a opskrba drvetom je u ovom slučaju puno jednostavnija i jeftinija.
Nedostaci:
Prilično visoki troškovi obrade sirovine kao i čišćenja i odstranjivanja pepela. Unatoč državnim poticajnim sredstvima u nekim državama, troškovi nabave relativno visoki. Potrebno je mjesto za skladištenje cjepanica. Ovisno o sustavu gotovo je nemoguće spriječiti nastajanje fine prašine tijekom izgaranja.

Dimnjak u dnevnom boravku
Kamin usred dnevnog boravka podrazumijeva dobar projekt i tehniku koja će pružiti zaštitu od požara.
Proizvođač montažnih kuća KD Haus iz Ratingena pružit će odlična rješenja za ispunjenje jedne ovakve želje. Njihove ideje iskazane su gradnjom objekta s drvenom fasadom na dva kata u vrlo svijetlim bojama.

Peć je trebala biti smještena usred prostorije tako da je dimnjak morao biti direktno proveden kroz krov. Na temelju drvene konstrukcije dobiveno je 170 kvadratnih metara stambene površine koja je koncipirana na vrlo otvoren način. U tehničke sustave ove moderne kuće koja spada u KfW 40 standard potrošnje energije između ostalog se ubrajaju toplinska crpka s kolektorima u zemlji i kontrolirani sustav ventilacije prostorija. Od samog početka vlasnici su računali s kaminom u dnevnom boravku koji je trebao samostalno biti smješten u njenom središtu, a ne pokraj zida.
Za takav projekt trebalo je osigurati dobru zaštitu od požara jer takav smještaj u sredini prostorije zahtijevao je egzaktno projektiranje sustava odlaznih plinova. Vlasnici su željeli da dimnjak vodi direktno i koso prema krovu, a za izbor materijala odabrali su nehrđajući čelik koji se odlično uklopio u cijeli stil stanovanja.
Kamin pod nazivom „Geo“ (tvrtka Attika) još je u svojoj početnoj fazi izgradnje stavljen na određeno mjesto u prostoriji, a unatoč visini od 161 cm, težina mu iznosi 460 kg. Prvi korak morao je obuhvatiti instalaciju dolaznog zraka u sklopu poda odakle se priključak kroz otvor u podu i podrum izveo prema van. Tako zbog sustava kontrolirane ventilacije, učinjena je najsigurnija moguća izvedba.
Poseban zahtjev predstavljao je dimnjak i njegova izvedba. Odabrani model odgovarao je točno zamišljenoj posebnoj stropnoj izvedbi koja je u sebi sadržavala odgovarajuću zaštitu od požara zahvaljujući razmaknutim zapaljivim dijelovima. Vodljivo okno okružilo je protočnu cijev od nehrđajućeg čelika koja se proteže kroz gornji kat pa sve do krova. Težina ovog 5 m dugačkog dimnjaka pričvršćena je i dovedena do stabilnosti uz pomoć posebnih držača. Osim toga unutar dimnjaka točno iznad peći montiran okrugli preklopnik koji onemogućava oštećenje tijekom čišćenja i održavanja od strane dimnjačara. Peć se može koristiti tijekom prijelaznih godišnjih doba i u zimi. Toplina koju stvara je vrlo ugodna, a pogled na plamen djeluje opuštajuće i meditativno.(Slika)Takva izvedba zahtijevala je posebne tehničke protupožarne mjere zbog smještaja peći u sredini prostorije i dimnjaka koji probija krov.

DRVO – obnovljivi izvor energije

Biomasa je jedan od obnovljivih izvora energije. Pojam biomasa označava biološki materijal nastao od živih organizama poput drva i otpada. Biomasa se koristi za generiranje topline koja se može onda iskoristiti između ostalog i za proizvodnju električne energije. Kao najjednostavniji primjeri biomase mogu se spomenuti mrtvo drveće i drveno iverje koji su pokazali vrlo velik potencijal kao izvor energije. U biomasu se također ubrajaju biljni i životinjski materijali korišteni prilikom proizvodnje raznih vlakana i kemikalija. Biomasa ima veoma dugu povijest jer je u svojim osnovnim oblicima korištena od samih početaka čovječanstva. Paljenje drveća u špiljama može se smatrati prvim primitivnim korištenjem biomase za dobivanje energije: tu se radi o pretvorbi energije iz organskih materijala u toplinu. Jednostavno rečeno – vatra pretvara organski materijal iz drva u toplinu.

Energija biomase dobiva se iz pet različitih izvora: smeća, drvne mase, raznih otpada, otpadnih plinova i alkoholnih goriva. Biomasa može biti relativno jednostavno konvertirana u upotrebljive izvore energije poput metana ili goriva za transport poput etanola i biodizela. Postoje razne tehnologije iskorištavanja energije iz biomase: direktno za grijanje, pretvorba topline u električnu energiju, pretvorba u neki drugi oblik goriva poput tekućih biogoriva ili zapaljivog bioplina. Biomasa svakim danom postaje sve popularnija i prihvaćenija diljem svijeta.

Biomasa se i dalje spominje u mnogim debatama kod kojih se razrađuju prednosti i mane, osobito kad se biomasa usporedi s ostalim obnovljivim izvorima energije. Usprkos raznim mišljenjima, većina znanstvenika i dalje tvrdi da biomasa ima mnoge prednosti pred fosilnim gorivima i da znatno pridonosi smanjenju ukupne emisije ugljičnog dioksida u atmosferu. Glavne prednosti biomase su:

1. Biomasa je obnovljivi izvor energije – Najočitija prednost biomase je činjenica da se radi o obnovljivom izvoru energije, što znači da se ne može u potpunosti potrošiti kao što je to slučaj s fosilnim gorivima. Biomasa većinom dolazi iz biljaka, a biljke su osnovni element za održavanje života na našem planetu. Ti znači da dok postoji život na našem planetu tako dugo će postojati i biomasa kao mogući izvor energije.

2. Biomasa pomaže u borbi protiv klimatskih promjena – Biomasa zaista pomaže smanjiti ukupne emisije stakleničkih plinova u atmosferu i time znatno pridonosi u borbi protiv klimatskih promjena. Iako je biomasa povezana s određenim nivoima ispuštanja stakleničkih plinova, to je puno manje nego kod fosilnih goriva. Glavna razlika biomase u odnosu na fosilna goriva kod ispuštanja stakleničkih plinova je u zatvorenom ugljičnom ciklusu kod biomase. To se manifestira iz činjenice da prilikom rasta biljke uzimaju iz atmosfere ugljični dioksid i da prilikom sagorijevanja to ispuštaju. Kod fosilnih goriva radi se o jednosmjernom procesu gledano iz perspektive životnog vijeka – ugljični dioksid se samo ispušta, nema procesa vraćanja natrag u zemlju.

3. Čišći okoliš – Treća velika prednost energije iz biomase je mogućnost pročišćavanja okoliša prilikom korištenja biomase. Broj ljudi na svijetu konstantno raste i s tim rastom naravno raste i problem sve veće količine otpada koja se stvara i treba biti primjereno zbrinuta. Trenutno velika količina otpada završi u rijekama, potocima, morima i oceanima i time se stvara veliki negativni utjecaj na ekologiju i ljudsko zdravlje. Veći dio ovog otpada mogao bi se iskoristiti za proizvodnju energije iz biomase i time bi se bacanje tog otpada direktno u prirodu znatno smanjilo.

4. Biomasa je široko dostupan izvor energije – Čak se i žestoki protivnici korištenja biomase slažu s činjenicom da je to široko i jednostavno dostupan izvor energije. Biomasa postoji u određenom obliku gdje god pogledamo i samim time i potencijalna proizvodnja energije moguća je gotovo bilo gdje. Ovo je svakako jedna od najvećih prednosti biomase pred tradicionalnim fosilnim gorivima. Kao što je opće poznato, fosilna goriva neće trajati vječno i jednom kad svijet potroši zalihe tih goriva biomasa će postati još atraktivniji izvor energije. Mnogi stručnjaci se slažu da kad se gleda i s ekonomskog i s ekološkog kuta gledanja biomasa će još dugo biti visoko na listi najboljih mogućih izvora energije.